Skip to the content

Hyresgästinformation

- Anmälan är öppen för alla
- Varje anmälan registreras och en kö-plats sätts upp för den typ av boende som efterfrågats (2a,3a,4a med eller utan trappor)
- Den person med längst kötid erbjudes ledig lägenhet
- Innan en person erbjudes ett boende görs en bedömning om personer har en rimlig möjlighet att betala hyran för det erbjudna boende
- Ingen kö-avgift utgår
- Årligen kommer Ludvigson Invest kontakta köande om intresset kvarstår.
- Om köande erbjudes plats och ej accepterar förlorar man sin plats i kön

Läs mer om vår integritetspolicy

Till dig som ny hyresgäst,
följer här riktlinjer om vad du får och inte får göra. Om du är det minsta osäker är det bäst att du kontaktar oss och frågar. I övrigt är det detta som gäller:


Badrum:
Om du bor i en hyresrätt får du inte borra eller göra andra hål i badrummets väggar, golv eller tak. Du får inte heller kakla eller måla om i badrummet själv utan tillstånd från oss som hyresvärd.  Det är för att inte riskera att fuktspärren skadas.

Vill du sätta upp något på väggarna i badrummet måste du först prata med oss. Ett tips är att köpa sugproppar. Då slipper du borra i väggarna.
Duschdraperi är bra att sätta upp ett som skydd mot vattnet. Välj en modell av draperistång som inte behöver skruvas fast i väggen. Då är den lätt att ta med vid flytt och det blir inga skador på väggen


Måla och tapetsera:

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du få betala för ommålning och tapetsering när du flyttar. Du får inte måla direkt på tapeten utan lov från oss. Du får inte heller måla eller sprutlackera köksluckor, garderobsdörrar eller andra dörrar.

Tvätt och diskmaskin:
Om du vill ha en diskmaskin eller tvättmaskin i din hyresrätt måste du först fråga och få det godkänt av oss. Vi godkänner oftast sådana installationer där det är möjligt. Installationen av tvätt-och diskmaskin måste utföras av en professionell elektriker eller VVS-montör. Du kan bli ersättningsskyldig om det uppstår skador för att du inte tagit hjälp av en yrkesman. 

Kom också ihåg att inte tvätta mellan 22.00 och 06.00, eftersom vibrationerna från tvättmaskin och centrifug kan störa grannarna.

Skåp och dörrar:
Om du tar bort ett skåp ansvarar du för att förvara det på ett sätt så att det inte tar skada. Skåpet ska sättas upp igen när du flyttar från lägenheten.
Du får ta bort innerdörrarna i lägenheten, om du sätter tillbaka dem när du flyttar. Tänk på att förvara dörrarna så att de inte skadas.

Balkong och uteplats:
Du som hyresgäst ansvarar över att din uteplats ser välvårdad och trivsam ut året om. Har du gräsmatta på din uteplats ska den klippas och helst inte överstiga 10 cm. Finns det häck runt din uteplats och den ingår som ett rumsbildande inslag får den inte tas bort, vi som hyresvärd ansvarar för klippning av häcken.

Egna staket och eller andra fasta installationer är inte tillåtet att sätta upp. Det är inte heller tillåtet att själv dra ut ström till en uteplats eller balkong.
Det är förenat med livsfara och ska utföras av en fackman.

Uteplats får inte användas som förvaringsutrymme för gamla möbler, bildäck eller annat som stör den allmänna trivseln.
Vill du hänga upp blomlådor på balkongen gör du det på insidan av balkongräcket.

På balkong är det enbart tillåtet att grilla med elgrill. Har du uteplats är det däremot okej att använda kol-eller gasolgrill,
men tänk på att röken inte ska störa dina grannar.

När du flyttar från lägenheten besiktigar vi även uteplatsen.
Har du gjort stora förändringar kan du bli tvungen att återställa den innan nästa hyresgäst flyttar in.

Avfall och återvinning:
Bidra till en bättre miljö genom att sopsortera och återvinn ditt avfall.
Ditt område blir även renare och trevligare om du tar vara på dina sopor och ditt avfall på rätt sätt.

I Marks kommun ska avfallet sorteras i biopåsar och i vanliga plastpåsar. I biopåsen slänger du matavfall och i plastpåsen slänger du det som blir över när du sorterat ut matavfall och förpackningar. Våra bostadsområden har antingen sopkärl eller soprum där slänger du dina sopor. Sopor som ska sorteras, batterier, elektronik, glas, metall, papper och plast slänger du i någon av kommunens återvinningsstationer. Du hittar mer information här: https://www.mark.se/bygga-och-bo/avfall-och-atervinning/

Förråd:
Till de lägenheter som har förråd låser du förrådet med ett eget hänglås. Ha inget värdefullt i förrådet och tänk på att inte förvara saker direkt på golvet,
eller att luta saker mot väggarna, eftersom de då kan bli skadade av fukt. Vi tar inget ansvar för det du har i ditt förråd.

Du får inte ha saker som är miljö- eller brandfarliga i förrådet. Det är inte heller tillåter att dra in egen el eller ha saker som kräver ström i ditt förråd,
till exempel kyl eller frys.

Tvättstuga
Regler för tvättstugan finns uppsatta i respektive tvättstuga.

Parkering
Var du får parkera står i ditt hyreskontrakt.

Rökning:
Rökning är förbjuden i alla våra lägenheter, det gäller även för alla gemensamma utrymmen, som tvättstuga, trapphus osv.
Om du röker på din balkong eller uteplats måste du se till att dina grannar inte störs av lukten.  

Husdjur:
Du får ha husdjur i lägenheten men tänk på att inte störa dina grannar. Det är ditt ansvar att ha uppsikt över ditt djur.
Du måste ha din hund i koppel när du rastar den på vår mark och plocka alltid upp bajset efter ditt husdjur.

Trivselregler
Området ska vara tyst mellan 22.00-06.00 på vardagkvällar. Planerar du att ha fest är det trevligt att informera grannarna om detta.

Felanmälan


Vid akuta fel

  • Dagtid 07.00-16.45: Ringer man i första hand 0320-205511, i andra hand 0320-209247, Mats Thelin.
  • Kvällar, nätter och helger: Ringer man beredskapen på 0320-209282. Endast allvarliga fel som inte kan vänta tills nästa vardag.


Ekonomifrågor

Mail: anna.magnusson@ludvigsvensson.com
Telefon: 0320-209224

Lägenheten får hyras ut i andra hand om du har en godkänd anledning.

Godkända anledningar är:
-Studier på annan ort
-Arbeta tillfälligt på annan ort
-Längre utlandsvistelse
-Flytta ihop med någon på prov
-Få vård på sjukhus eller liknande
Du får inte lov att stå skriven på fler än ett hyresavtal. Ansökan lämnar du in i god tid, minst en månad innan den planerade uthyrningen ska börja. Tänk på att du står som ansvarig för lägenheten och hyran så länge du är registrerad som hyresgäst på kontraktet, även om du hyr ut i andra hand. Olaga andrahandsuthyrning kan medföra att du mister din hyresrätt. 

Ansökan till hyresvärden
Hyresavtal andrahandsuthyrning

-Uppsägningen måste alltid vara skriftligt.
-Uppsägningstiden är tre månader.
-Uppsägningen skall vara oss tillhanda senast den siste i månaden för att vara giltig. Exempelvis säger du upp lägenheten den 27 oktober 2017 så avslutas ditt kontrakt den 31 januari 2018.
-Under uppsägningstiden är du skyldig att visa din lägenhet för kommande hyresgäst.

Är ni två personer som står på kontraktet, och endast en utav er skall flytta. Fyll i nedan blankett och skicka in till oss.

Uppsägning av avtal
Uppsägning del av avtal